TOSCANA

Toscana med sina gröna kullar, oliver och cypresser anses vara ett av Italiens vackraste landskap. Överallt finns pittoreska medeltida byar där tiden tycks ha stått stilla samt välvårdade vingårdar där vinbönderna sedan urminnes tider med stolthet har framställt sina viner som idag hör till de mest kända i hela världen. Kulturarvet är oändligt och Florens där renässansen föddes, är Toscanas “huvudstad”. Det mest berömda vindistriktet är Chianti som sträcker sig mellan de norra delarna av Florens till söder om Siena. Vi kommer att bo mitt i detta distrikt, snarare i Radda in Chianti som en liten pittoresk välbevarad medeltida stad med drygt 1500 invånare. Även här susar historiens vingar och på vissa ställen är delar av den ringmur som tidigare omgav staden synlig, samt härstammar staden i rötterna från etruskerna.

Program :

Dag 1:
Flyg från Arlanda på morgonen. Ankomst till Florens vid lunchtid, där vi möts upp av vår svenska guide Annika som tar oss till hotellet i Radda in Chianti. Resan tar ca 1 timme. Efter incheckning kan man på egen hand bekanta sig med området. Gemensam välkomstmiddag på kvällen.

Dag 2:
Efter frukost beger vi oss iväg med buss till den närliggande byn Volpaia som ligger på kort avstånd, en miniby med sitt ”Castello” – slott/befästningsverk som huvudpunkt. I Volpaia får man med sig allt vad som området erbjuder i form av gastronomi som kröns med en god lunch. Vi gör alltså en djupdykning i den toskanska gastronomin! Eftersom antalet deltagare vid en matlagningskurs är reducerat så kommer vi att bli uppdelade i två
grupper och ena halvan börjar med matlagningskurs där vi får lära oss att tillaga 2/3 olika rätter. Under tiden besöker vi andra de antika vinkällarna och byn och vid återkomsten till lokalen där matlagningskursen kommer vi alla att få smaka på ett par viner samt tilltugg som har lagats av grupp ett.
Härmed är det dags för grupp två att kasta sig in i matlagningens värld och grupp ett besöker de antika vinkällarna och byn.
Vi sammanstrålar till lunchen som kombineras med vin-och olivoljeprovning.
Efter en berikande och fascinerande dag vänder vi tillbaka till Radda och kvällen till egen disposition.

Dag 3:
På morgonen beger vi oss till den pittoreska medeltida staden San Gimignano, bl.a. känd för sina välbevarade medeltida torn. Staden ligger utmed den gamla pilgrimsvägen, Via Francigena, som under medeltiden utnyttjades av köpmännen runt om i Europa. Här finns små butiker, som säljer typiska toskanska produkter som korgar, föremål i olivträ, skinnvaror, keramik, glas, vildsvinskorvar, skinkor och ostar. I domkyrkan finns utsökta 1300-tals freskomålningar och i kyrkan San Agostino har målaren Benozzo Gozzoli livfullt beskrivit Den helige Augustinus liv. Vår färd går vidare till Volterra som ligger högt över det omgivande landskapet. Volterra var en av de viktigaste etruskiska bosättningarna och en av de städer, som höll
sig längst mot romarna i kampen mellan Etrurien och Rom. Under vårt besök i Volterra ser vi ett av Italiens vackraste medeltida torg, Piazza dei Priori, och gör ett besök i stadens etruskiska museum med material från gravar i området. Här finns “Ombra della Sera” – Aftonskuggan – som upptäcktes i slutet av 1700-talet hos en bonde, som använde den som eldgaffel. Statyn är ett etruskiskt bronsarbete och har ett litet pojkansikte och en lång smal kropp. Den schweiziske konstnären Giacometti har använt denna till synes moderna staty som modell för sina långsmala statyer.
Gemensam lunch under dagen och på vägen tillbaka till Radda får vi njuta av det vackra landskapet bekvämt tillbakalutande i bussen.
Kvällen på egen hand

Dag 4:
Idag står Florens på programmet, Annika tar med oss med på en intressant guidad promenad i stadens historiska centrum med sina magnifika miljöer och sitt unika kulturarv.
Palats och kyrkor från olika tidsepoker blandas harmoniskt samman och skvallrar om stadens storhetstid. Här har mästare som Brunelleschi, Botticelli, Leonardo da Vinci och Michelangelo verkat och de har alla lämnat sina fantastiska kreationer till eftervärlden i form av byggnader, tavlor och skulpturer.
Vi passerar Piazza della Signoria och Ponte Vecchio, Domkyrkan med sin kupol och kampanil och den välkända bron över floden Arno, som byggdes av romarna och är kantad av små bodar.
Lite tid på egen hand för lunch och för att upptäcka egna smultronställen.
Vi förflyttar oss sedan ett kort stycke till staden Fiesole som är belägen strax ovanför Florens och här ska vi besöka trädgården som tillhör Villa Medici, belägen på cirka 10 min promenad från hotellet och vi passar även på att se lite av Fiesole’s centrum. Vi kommer att se ett flertal renässansträdgårdar under vår vistelse men denna är lite speciell eftersom det handlar om en nyrenässansvilla. Efter denna fantastiska dag sammanstrålar vi på kvällen för en gemensam middag.

Dag 5:
Efter frukost utcheckning från hotellet. Egen tid att strosa runt i kvarteren innan bussen tar oss tillbaka till flygplatsen. Flyget går tillbaka på eftermiddagen från Florens.

I nuläget finns inte något datum fastställt för resan. Kontakta oss om Ni är en grupp på ca 15-20 personer så kan vi ta fram ett förslag.

Detta kan ingå i paketet:
Flyg från Arlanda tur och retur
Flygplatstransfer
Fyra nätter på Hotel Palazzo San Nicolò 4* med frukost
Guidade turer och aktiviteter enligt programmet
Två Middagar inkl. vatten och vin
Två Lunch inkl. vatten och vin
Svensk reseledare/guide under hela vistelsen

OBS! Vid inställd resa återbetalas anmälningsavgiften.

Skicka förfrågan till oss